Na soutěžním výletu potvrdíte návštěvu  →  Získáte soutěžní body  →  Za body si vybíráte odměnu

Tajemný život motýlů představí výstava ve skleníku Fata Morgana

Tipy a novinky

 • Foto: redakce_turistikacz

Nejen krásní, ale i rafinovaní jsou exotičtí motýli, kterým je věnovaná v pořadí už osmnáctá výstava ve skleníku Fata Morgana. Tentokrát expozice poodhalí mnohá tajemství jejich fascinujícího života. Návštěvníci se dozvědí například to, jaké barvy motýli rozeznávají, jak se chrání před predátory nebo proč denní druhy roztahují svá křídla nejvíce ráno. Zároveň se seznámí s intimními stránkami jejich života. Výstava začíná 9. dubna a zájemci si ji budou moci prohlédnout až do 24. května denně mimo pondělí od 9.00 do 19.00 hodin. Na výstavu platí běžné vstupné.

Výstava exotických motýlů ve skleníku Fata Morgana patří tradičně k těm nejnavštěvovanějším. V loňském roce ji zhlédlo 54 487 lidí. Tématem letošního ročníku jsou tajuplné stránky života motýlů. „Návštěvníky seznámíme s mnoha překvapivými přizpůsobeními a strategiemi, které jim pomáhají vyrovnat se s nástrahami prostředí, v němž žijí. Také v letošním roce jsme z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou objednali více než 5000 kukel několika desítek druhů motýlů z různých částí tropů naší planety. Děti i dospělí, kteří do skleníku během výstavy zavítají, tak budou moci obdivovat pestrou škálu zástupců tohoto hmyzu,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

 •  Foto: redakce_turistikacz

Pokud vás nebo vaše děti fascinují motýli, určitě si nenechejte ujít přehlídku pestrobarevných exotických druhů ve skleníku Fata Morgana v pražské Troji. Zblízka zde můžete sledovat jejich líhnutí z kukel, první vzlétnutí i elegantní pohyb vzduchem. Ve skleníku budou umístěna i speciální krmítka s nektarem a tlejícím ovocem, kde uvidíte tyto křehké krasavce hodovat.

Tématem letošní výstavy je tajemný život motýlů. Dozvíte se například, jak se na pohled bezbranní motýli brání svým predátorům. Některé druhy mají z velké části průhledná křídla, například Methona confusa nebo Greta oto, díky tomu jsou špatně vidět během letu a snadno se ukryjí v okolní vegetaci. Další druhy „čarují“ změnami zbarvení. Například takzvaní listoví motýli rodu Kallima svými modrými křídly s oranžovými pruhy snadno přilákají pozornost, zatímco se zavřenými křídly vypadají jako uschlý list. Zástupci druhu Morpho peleides mají zářivě modrý vrchní stranu křídel, ale když křídla zavřou, rázem se změní na nezajímavá hnědá stvoření, která snadno splynou se stíny rostlin. Jiný druh dokáže zmást a odstrašit útočníky. ,Soví motýli‘ rodu Caligo mají na spodní straně křídel kresbu velkých, výrazných ok podobajících se očím sovy. Když usednou a mávají jimi, snadno odradí jakéhokoliv predátora. Tomu se totiž tučné sousto před očima promění v nebezpečné zvíře,“ vysvětluje Eva Smržová, kurátorka výstavy motýlů. A jak motýli rozeznají, na kterou rostlinu naklást svá vajíčka, aby si na jejích listech housenky pochutnaly? „Pro nás tak trochu překvapivé je umístění jejich chuťových receptorů na nohou. Díky tomu při usednutí na povrch listu rozeznávají vhodnou potravu. Samičky navíc poznají, zda je rostlina vhodná pro jejich housenky,“ dodává Eva Smržová.

Motýli budete mít ve skleníku Fata Morgana sice doslova „na dotek“, nicméně se jedná o velmi křehká stvoření. Buďte k nim tedy ohleduplní a nesahejte na ně a k tomu nabádejte i své děti. Pokud se o výstavě budete chtít dozvědět více, k dispozici je vám průvodcovská služba, kterou si můžete předem objednat na e-mailu pruvodci@botanicka.cz. Tato služba
je zpoplatněna.

Kalendář akcí Botanické zahrady hl. m. Prahy

únor–duben 2020

Džungle, která nespí
do 28. 3.
skleník Fata Morgana

v lednu – pouze pátky od 18 h
v únoru – pátky a soboty od 18 h
v březnu – pátky a soboty od 19 h

Víte, jak vypadá prales, když se setmí? Zažijte tropický skleník Fata Morgana jinak. Zaposlouchejte se do zvuků džungle, která nikdy nespí. Zveme vás na dobrodružnou cestu kolem světa tropických rostlin, ryb a žab. Naši průvodci pro vás připravili zajímavé putování horami i nížinami, při kterém se vám bude tajit dech. Některé druhy rostlin rozkvétají v noci a omamně voní. Magicky nasvícený vodopád šumí a skleníkem se nese koncertování tropických žabek. Chcete překvapit své blízké? Pozvěte je na večerní procházku do skleníku Fata Morgana. Přijďte se společně projít džunglí, která nespí.

Pro velký zájem je NUTNÁ REZERVACE přes formulář na www.botanicka.cz
POZOR! Pro přístup ke skleníku není pro špatnou schůdnost vhodné využít úvozovou cestu
od Bohnic.

Jak krmit ptáky?
do 1. 3., 9–16 h
areál Jih

Na výstavě představíme základní typy krmítek s doporučením, čím ptáky správně krmit a kdy s krmením začít. Víte, že podle nejnovějších poznatků je zapotřebí ptáky přikrmovat celoročně? Nesmíme zapomínat ani na vhodná napajedla, jejichž význam stoupá především v horkých letních dnech.

Přednáškový cyklus
do 26. 3., vždy ve čtvrtek od 17.30 h
Ornamentální zahrada – Rostlinné bistro Botanická na talíři
20. 2. Jan Ponert – Ohrožení a ochrana orchidejí
27. 2. Ladislav Pytloun – Proměny mexické přírody a krajiny
5. 3. Mirek Horský – Cesty za bonsajemi do Vietnamu a Japonska
12. 3. Tomáš Vencálek – Množení a řez okrasných dřevin
19. 3. Jiří Burda – Proměny Průhonického parku
26. 3. Vlaďka Egertová – Za vínem na Moselu

Open that bottle night
29. 2.
Vinotéka sv. Klára

Vinotéka sv. Klára otevře poslední únorovou sobotu svůj archiv v rámci celosvětové akce „Večer, kdy otevřete tu láhev“. V prodeji bude limitované množství úspěšných vín z předchozích ročníků, která již v běžné nabídce nenajdete. Otevírací doba vinotéky bude
v tento den prodloužena do 23 hodin. Připravena bude i řízená degustace našich archivních vín. Rezervace míst nutná na e-mailu: eliska.muchnova@botanicka.cz

Den svařeného vína
3. 3., 13–20 h
Vinotéka sv. Klára

Přijďte se zahřát před nadcházejícím jarem doušky dobrého svařeného vína. Vybírat bude možné z rozšířené nabídky ochucených speciálů. 

Zavírací týden ve skleníku Fata Morgana

2.–5. 3.

Aby byla výstava orchidejí co nejkrásnější, musíme ji důkladně připravit. Z tohoto důvodu bude v období od 2. do 5. března skleník Fata Morgana uzavřen. Děkujeme za pochopení.

Výstava orchidejí – Miniatury a giganti Ekvádoru
6.–22. 3., út–ne 9–19 h
skleník Fata Morgana, zásobní skleník

Na výstavě budete moci obdivovat křehké miniaturky i mohutné druhy, u nichž byste stěží odhadli, že se jedná o orchidej. Dozvíte se, které druhy patří k nejmenším, ať růstem, či velikostí květů, a naopak o kterých se dá hovořit jako o gigantech. Protože aranžmá každoročně připravujeme úplně jiná, i tentokrát výstava bude překvapením nejen pro ty, kdo do skleníku zavítají poprvé, ale rovněž pro naše věrné návštěvníky.

Mezinárodní den ryzlinku
13. 3., 13–20 h
Vinotéka sv. Klára
Drink Ryzlink! Připijte si vínem králů a ochutnejte škálu chutí a vůní, které umí ryzlink na naší vinici nabídnout. Ve vinotéce pro vás připravujeme volnou minidegustaci. 

Tajemný život motýlů
9.4. – 24. 5., út–ne 9–19 h
skleník Fata Morgana

Oblíbená výstava se tentokrát zaměří na tajuplné stránky života motýlů. Dozvíte se třeba, jak motýli hledají potravu pro sebe i pro housenky a co všechno dospělci jedí. Proč se lesknou křídla některých motýlů i jak se poznají ti správní partneři. Život motýlů je plný záhad a překvapení.

Burza fialek
25. 4., 13–16 h
Zázemí administrativní budovy
Ve spolupráci s SZO ČZS Saintpaulia pro vás připravujeme burzu populárních afrických fialek. Nové barvy a tvary květů vám představí odborníci, kteří zároveň ochotně poradí s pěstováním této oblíbené pokojové rostliny. Zakoupíte zde lístky i mladé rostliny saintpaulií, streptokarpů a dalších příbuzných rostlin.

Fotografický kurz s Ondřejem Prosickým
11. 5.
Tradiční a vyhledávaný kurz pro fotoamatéry. Rezervujte si své místo včas na www.naturephoto.cz

 

Kořeny osobností

Dlouhodobý celoroční projekt v areálu Botanické zahrady hl. m. Prahy

Již více než stovka osobností poctila v uplynulých jedenácti letech Botanickou zahradu
hl. m. Prahy svou návštěvou, aby podpořily projekt Kořeny osobností, v jehož rámci dochází ke spojení vzácného přírodního bohatství s těmi největšími postavami současného světa. Projekt má připomínat budoucím generacím nejen jedinečné dědictví přírody, ale také to nejlepší, co dokázal člověk, ať již v oblasti kulturní, sportovní, či vědecké.

Slavné osobnosti, které se na projektu Kořeny osobností podílejí, patří k těm, ke komu s úctou a obdivem vzhlížíme, stejně jako s respektem vnímáme krásu přírodního dědictví pražské botanické zahrady. Pro děti je hrdinou Hurvínek či postava Krtečka, pro sportovní fandy Josef Masopust nebo Pavel Nedvěd, pro jiné spisovatel Ivan Klíma, režisér Miloš Forman
či architektka Eva Jiřičná a řada dalších. Všechna tato velká jména budete mít možnost potkat na Stezce osobností a díky nim s celou svou rodinou formou jedinečného zážitku poznat a obdivovat poklady rostlinné říše. Prostřednictvím projektu Kořeny osobností si totiž svou cestu k vzácným rostlinám a stromům najdou děti i jejich rodiče.

K dnešnímu dni se do projektu zapojilo již 102 známých osobností. V loňském roce si svůj strom vysadil Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy, Ester Ledecká, snowboardistka a alpská lyžařka, a český lezec Adam Ondra. 14. srpna se k nim připojil také legendární Čtyřlístek
a jejich autor Jaroslav Němeček, spolu s nimi má v zahradě nově strom také pyšná princezna
a její představitelka herečka Alena Vránová. Podzimního sázení se ujali naši váleční veteráni, plk. Pavel Budinský, brig. gen. Václav Kuchynka a letec RAF Tomáš Lom, a paní Charlotta Kotíková, která vysadila jako stá strom in memoriam prvního československého prezidenta
T. G. Masaryka a jeho dětí Jana a Alice.

I v roce 2020 přibudou do projektu zajímavé a významné osobnosti, které své jméno spojí s rostlinnými poklady Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Kompletní program Botanické zahrady hl. m. Prahy i další novinky najdete
na
www.botanicka.cz. Změna programu vyhrazena.

Počet soutěžních bodů: 10
Partner výletu
Autor příspěvku: redakce_turistikacz
Sdílet s přáteli
Tajemný život motýlů představí výstava ve skleníku Fata Morgana - Služby, informace
Tajemný život motýlů představí výstava ve skleníku Fata Morgana na mapě